De Kim website van afdeling Netwerk van TNT Post.

Eind winter 2005 besloten drie collegas van de Netwerk/infrastructuur afdeling van TNT post een site op te richten om hun werk gemakkelijker en efficienter te maken. Vele taken die handmatig moesten worden gedaan waren tijdrovend en relatief makkelijk op te lossen met een script.


Op een server die zij nog over hadden bouwden zij een website bestaande uit een soort taakplanner/agenda, zelfgeschreven scripts om netwerkelementen toe te voegen aan de database, scripts om routinehandelingen te automatiseren, een krachtige zoekfunctie om informatie te verkrijgen over bepaalde machines in het netwerk en een wiki om gezamenlijk de voortgang van grote projecten bij te houden.

De website heeft een standaard layout, met een rijtje links bovenaan. De scripts worden gebruikt door middel van zoekvelden en dropdown menus.

De site is opgezet Boudewijn, Jaap en Edwig. Het is vernoemd naar Jaap’s vrouw (Kim). Jaap is inmiddels weg, maar het project draait gewoon door.

Drie man onderhouden de site continu. Zij en zes anderen verzorgen (ook) de content. Er zijn dus in totaal negen gebruikers; gezien de bruikbaarheid van de site wordt deze op het werk veelvuldig benut.

De site is een lopend project; vanwege stabiliteitsproblemen met het pakket Cisco Works wil men proberen een nieuwe onderdeel genaamd “User Tracking” toe te voegen aan de site, waardoor men tot op de poort nauwkeurig kan nagaan waar de communicatie van/met een bepaalde machine is geëindigd. Ook willen de netwerk engineers andere afdelingen (met name Monitoring en Logistiek) toegang geven tot de site, zodat er betere/efficientere communicatie zal kunnen bestaan tussen deze afdelingen.

De samenwerking is vrijblijvend; mensen die willen stoppen met het gebruik of onderhoud van de site kunnen dit doen zonder problemen. Als het team de site besluit op te doeken is dit zonder consequenties mogelijk, alhoewel het werken een stuk ongemakkelijker zal worden.

Hoewel de negen mensen van de netwerkafdeling hun collegas niet gekozen hebben (ze zijn immers door het bedrijf bijelkaar gezet) hebben zij wel zelfstandig gekozen om deze site op te bouwen en in stand te houden. Hun eigen management is zich amper bewust van het bestaan van de site; de enige manager die er baat bij zag werkt in de afdeling Logistiek.

De site is te definiëren als een platform in plaats van een systeem, aangezien de gebruikers (of bepaalde gebruikers) zelf elementen kunnen toevoegen en het platform kunnen configureren naar hun behoeftes.
(ook in .doc formaat, ik voeg later een screenshot toe)

Click for full version

Main page, klik voor volledige versie
click for full version

DMZ database, klik voor volledige versie